Brandschilderen is schilderen op glas.

Brandschilderen is een techniek waarbij op hoge temperaturen pigmenten in glas worden gebrand. Er wordt een mengsel van gom, azijn, water en pigment aangebracht en dit wordt daarna in een speciale oven geplaatst. Na deze behandeling is het pigment permanent op het glas aangebracht.

Meestal wordt er begonnen met het inbranden van de contourlijnen en worden deze later ingekleurd. Omdat de verschillende pigmenten laag voor laag worden ingebrand is dit voor ingewikkelde ontwerpen een tijdrovend proces.

In de negende of tiende eeuw waren  kunstenaars voor het eerst in staat om realistische kerkbeglazing uit te voeren met ‘contour’ (harde lijnschildering) en ‘grisaille’ (afdekschildering om licht- en donkereffecten te bereiken). De techniek zoals die vandaag wordt toegepast, is nog hetzelfde als die van eeuwen terug. Verschil met toen is echter dat de glasschilderkunst tegenwoordig meer is dan alleen maar kerkelijke kunst. Een bijzondere techniek met vele mogelijkheden, die vaak ‘schilderen met licht’ wordt genoemd, want met daglicht verandert het effect van een gebrandschilderd venster.
Laat onze verbeelding de vrije loop en het licht doet de rest. Bekijk hier een kort filmpje over het brandschilderen.  Klik Hier

Adres

Danzigerkade 9
1013 AP Amsterdam
T:   0610014676
irmfranssen@gmail.com

Openingstijden

Ons atelier is 7 dagen per week open, maar alleen op afspraak.